Ο Πόρος είναι το νησί της γαλήνης, της ρομαντζάδας και της ξενοιασιάς.
Είναι κατάφυτος με πεύκα που φτάνουν ως τις απόκρημνες ακτές ή τις αμμουδερές παραλίες του.
Πλησιάζοντας τον Πόρο με το καράβι, από μακριά δεσπόζει στην ψηλότερη κορυφή του λόφου το Ιστορικό Ρολόι του, ανάμεσα σε φραγκοσυκιές και πεύκα. Απο εδώ η θέα στο λιμάνι και τις απέναντι ακτές είναι εξαιρετική. Κτίστηκε το 1927, είναι ορατό από παντού και αποτελεί το στολίδι της πόλης.
Ο Πόρος αποτελείται από δύο νησάκια, τη Σφαιρία και την Καλαυρία, τα οποία ενωνόντουσαν τα παλιά τα χρόνια με ένα μικρό πλάτους 150 μέτρων, στην περιοχή που σήμερα βρίσκεται το Προγυμναστήριο.
Το 1877 ανοίχτηκε στον ισθμό αυτό μια μικρή διώρυγα, μήκους 125 μέτρων, πλάτους 4.80 μ. και βάθους 1-2 μέτρων. Από τη διώρυγα αυτή μπορούν να περνούν οι βάρκες από τον όρμο του Προγυμναστηρίου που είναι προς το Ασκέλι για το λιμάνι του Πόρου ή το Νεώριο.
Στο ηφαιστιογενές νησακι Σφαιρία, που είναι βραχώδες και άνυδρο, αλλά πολύ όμορφο και γραφικό, είναι κτισμένη αμφιθεατρικά η πόλη του Πόρου, πάνω στους δύο λόφους της.
Τα σπίτια στην παραλία είναι μεγάλα επιβλητικά νεοκλασικά, συνήθως στα χρώματα της ώχρας σε αντίθεση με τα απλά διώροφα ολόλευκα σπίτια στη Μπρίνια, στο Μύλο, στην Πούντα και στο Καστέλι.
Οι πρώτες κατοικίες κτίσθηκαν στον πρώτο λόφο το 1463 στην περιοχή γύρω από το Ρολόι, το σημερινό Καστέλι.
Με την πάροδο του χρόνου ο οικισμός επεκτάθηκε και στους δύο λόφους και δημιουργήθηκαν έτσι οι περιοχές της Πούντας, της Μπρίνιας και του Μύλου. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, κατοικήθηκε από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και η περιοχή που βρίσκεται μετά το Γεφυράκι, στην αρχή της Καλαυρίας, ο Συνοικισμός.
Η παραλία του Πόρου αρχίζει από το Σταυρό και φτάνει μέχρι τη δυτική προβλήτα του νέου λιμανιού του Πόρου, στο Προγυμναστήριο και έχει μήκος 1.020 μέτρα.
Κατά μήκος της προβλήτας ο επισκέπτης συναντά σε σειρά, πλήθος από τουριστικά καταστήματα, καφετέριες, εστιατόρια, ταβέρνες, μεζεδοπωλεία, ψητοπωλεία, πολλά μπαράκια με ελληνική και ξένη μουσική και τον κινηματογράφο του Πόρου.
Στην παραλία υπάρχουν το Πολιτιστικό κέντρο, το Εκθεσιακό κέντρο, η Χατζοπούλειος βιβλιοθήκη, το Αρχαιολογικό μουσείο, το Δημαρχείο, όλες οι τράπεζες και οι υπηρεσίες του νησιού.
Στο κέντρο της παραλίας βρίσκεται η αφετηρία των λεωφορείων και των ταξί. Από 'κει ξεκινούν και οι βάρκες για τις γύρω ακτές και το Γαλατά.
Στην παραλία επίσης θα βρείτε τα τουριστικά γραφεία, τα πρακτορεία έκδοσης εισιτηρίων των συμβατικών και ταχύπλοων πλοίων, τα δύο φαρμακεία, καταστήματα τηλεφωνίας, καταστήματα ένδυσης και υπόδυσης, supermarket, minimarket, τη ψαραγορά, μαγαζιά που νοικιάζουν μοτοποδήλατα και ποδήλατα, το πρακτορείο τύπου, αναλώσιμα σκαφών, καταστήματα ανεφοδιασμού σκαφών και οποιδήποτε άλλο κατάστημα ζητήσετε.
Η παραλία του Πόρου, σχεδόν όλη την ημέρα, αλλά ειδικά τα βράδια, σφίζει από ζωή και είναι γεμάτη από κόσμο που κάνει τη βόλτα του στην προβλήτα, δίπλα στη θάλασσα.
Από την πλατεία του Δημαρχείου ξεκινά ανηφορικός δρόμος με γραφικά σκαλάκια, που περνά ανάμεσα από κάτασπρα ασβεστωμένα σπίτια, πνιγμένα στις βουκαμβίλιες και φτάνει στην Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.
Στη μικρή λιθόστρωτη πλατεϊτσα του Αϊ-Γιώργη στη μία της άκρη ξεχωρίζει το διατηρητέο νεοκλασικό κτίριο του Δεϊμέζη, κτισμένο από γκρίζα και κόκκινη πέτρα, το μαγαζί του Γρίβα, με τις μεγάλες πόρτες και τον πολύ όμορφο εσωτερικό διάκοσμο, ενώ στην άλλη κυρίαρχη μορφή είναι ένας πλάτανος ηλικίας 200 χρόνων κάτω από τον οποίο βρίσκεται ένα μικρό εκκλησάκι. Δύο, τρία άλλα μικρά μαγαζάκια, γύρω - γύρω, συμπληρώνουν τη γραφική εικόνα της πλατείας.
Στην πλατεϊτσα ο δρόμος διακλαδίζεται και αριστερά πηγαίνει ανάμεσα από γραφικά σοκάκια και σκαλάκια στην περιοχή Ρολόι, ενώ δεξιά ο δρόμος ανηφορίζει προς τη Μπρίνια και το Μύλο.
Από το Ρολόι η θέα είναι εξαιρετική και το ηλιοβασίλεμα, με τον ήλιο να δύει ανάμεσα στα βουνά της "Κοιμωμένης", μοναδικό. Από εδώ μπορείτε να θαυμάσετε τις πλαγιές των Αδερών, το Λεμονοδάσος, το μπογάζι του Πόρου και το χωριό της Τροιζήνας.
Ανηφορίζοντας δεξιά προς τη Μπρίνια και στη συνέχεια προς το Μύλο περιδιαβαίνουμε ανάμεσα σε λουλουδιασμένες αυλές και σε άσπρα ασβεστωμένα διώροφα σπίτια της Μπρίνιας και του Μύλου.
Σε κάθε πλάτωμα που συναντάμε, η θέα στον κόλπο και στο λιμάνι είναι μοναδική. Δεν ξέρεις τι να πρωτοθαυμάσεις αφού ο Πόρος διακρίνεται για το ιδιαίτερο χρώμα που έχει και την ατμόσφαιρά του.
Στην κορυφή του λόφου βρίσκεται ένας παλιός ανεμόμυλος, δίπλα στη δεξαμενή, που τροφοδοτεί με νερό την πόλη. Μετά το Μύλο ο λόφος συνεχίζεται με αραιή βλάστηση και καταπληκτική θέα. Υπάρχει ένα μονοπάτι που διασχίζει το λόφο, ξεκινώντας από το Μύλο και που αξίζει κάποιος να το περπατήσει και το οποίο οδηγεί στο νοτιοανατολικό άκρο του, πάνω από το Εκκλησάκι του Σταυρού.
Δεξιά από το Μυλο ξεκινά ένα μονοπάτι που καταλήγει στο εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου. Από αυτό το σημείο η θέα σε όλο τον κόλπο και το νησί είναι η καλύτερη που υπάρχει.
Ξαναγυρίζοντας, κατεβαίνουμε από τα σκαλάκια που υπάρχουν στην κορφή του λόφου και ακολουθούμε το δρόμο προς τα δεξιά για να φθάσουμε στη "Ρουκουτίμα", ένα ύψωμα που βλέπει στο Προγυμναστήριο, στο Κανάλι και στο Ασκέλι. Συνεχίζουμε και φθάνουμε στο Προγυμναστήριο, στο οποίο υπήρχε η εξοχική κατοικία του Όθωνα. Μέχρι λίγο καιρό πριν στο Προγυμναστήριο γινόταν η κατάταξη και η προπαίδευση των ναυτών.
Μετά το γήπεδο του Προγυμναστηρίου υπάρχει η μικρή διώρυγα που χωρίζει τη Σφαιρία από την Καλαυρία. Εδώ ο δρόμος που έρχεται από το λιμάνι διακλαδίζεται.
Κάνοντας αριστερά προς τα βορειοδυτικά, συναντάμε την περιοχή της Πέρλιας, μια όμορφη παραλιακή περιοχή με γραφικές ταβέρνες και πολύ ωραία συγκροτήματα με Ενοικιαζόμενα Διαμερίσματα και Δωμάτια.
Ο δρόμος συνεχίζεται παραλιακά, περνά απο τη Βίλλα Γαλήνη, μία ρομαντική κομψή νεοκλασική βίλα που φιλοξένησε συγγραφείς και καλλιτέχνες στον Πόρο, φτάνει στο Μικρο Νεώριο και στη συνέχεια μετά περίπου από 500 μέτρα καταλήγει στο Μεγάλο Νεώριο. Ο Μικρός Νεώρειος και ο Μεγάλος Νεώρειος είναι από τις πιο ωραίες οργανωμένες αμμουδερές παραλίες του Πόρου με ομπρέλες, ξαπλώστρες, μια μικρή καντίνα και με τα πεύκα να φθάνουν μέχρι τη θάλασσα.
Η περιοχή προσφέρεται για οικογενειακό τουρισμό, χαλαρές διακοπές και βρίσκεται απέναντι από την Πελοπόννησο, στον κόλπο του Πόρου.
Ο παραλιακός δρόμος συνεχίζει και φθάνει στο Λιμανάκι της Αγάπης που είναι ένας πολύ ρομαντικός όρμος, στον οποίο μπορεί κανείς να απολαύσει το πράσινο και τα γαλαζοπράσινα νερά κάνοντας μπάνιο ...κάτω από τα πεύκα! Πρόκειται για oργανωμένη παραλία με ομπρέλες, ξαπλώστρες, τραπεζάκια και μια καντίνα.
Λίγο πιο πέρα βρίσκεται ο Ρωσικός Ναύσταθμος, ένας όμορφος και γραφικός όρμος, που έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικά διατηρητέο μνημείο, λόγω του μεγάλου αρχιτεκτονικού και ιστορικού ενδιαφέροντος.
Απέναντι από το με το Ρώσικο Ναύσταθμο βρίσκεται το νησάκι Δασκαλιό, στο οποίο γίνονται πολλοί γάμοι στο εκκλησάκι της Κοίμησης της Θεοτόκου.
Στο Λιμανάκι της Αγάπης και στο Ρώσικο Ναύσταθμο ελλιμενίζονται αρκετές φορές μικρά και μεγάλα σκάφη, που δίνουν περισσότερη ζωή στην παραλία.
Τέλος, στη συνέχεια βρίσκεται ο Γερολιμένας μια απόμερη παραλία με βότσαλα, που έχει απέναντι τη βραχονησίδα Πέτρα.
Ξαναγυρίζουμε στο Γεφυράκι, μετά το γήπεδο του Προγυμναστηρίου, στο δρόμο που ερχεται από το λιμάνι και πηγαίνουμε δεξιά παραλιακά.
Η πρώτη παραλία που συναντάμε στην αρχή της διαδρομής είναι το Κανάλι, μια όμορφη, οργανωμένη αμμουδερή παραλία στο βάθος του κόλπου του Ασκελίου, στην οποία υπάρχουν ομπρέλες και ξαπλώστρες με τραπεζάκια.
Μετά το Κανάλι ο δρόμος συνεχίζεται και φθάνει στο Ασκέλι, μια οργανωμένη αμμουδερή παραλία με beach bar,γήπεδο beach volley, τραπεζάκια με καρέκλες, ξαπλώστρες, ομπρέλες, ντουζιέρες, αποδυτήρια για να αλλάξετε, τουαλέτες, σχολή για σκι και εγκαταστάσεις για θαλάσσια σπόρ. Στην αμμουδιά υπάρχει χώρος για να παίξετε ρακέτες και πανύψηλοι ευκάλυπτοι που δημιουργούν σκιά για όσους δεν θέλουν πολύ τον ήλιο.
Συνεχίζοντας παραλιακά μετά το Ξενοδοχείο Sirene Blue Resort, βρίσκεται το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, που ιδρύθηκε το 1720 απο τον Μητροπολίτη Αθηνών Ιάκωβο Β΄.
Κάτω από το λόφο που είναι το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής βρίσκεται η παραλία του Μοναστηρίου, μια ήσυχη και οργανωμένη παραλία με πεντακάθαρα νερά, δίπλα σε πευκόφυτο δάσος, στην οποία υπάρχουν ξαπλώστρες,ομπρέλες και μια καντίνα. Η περιοχή προσφέρεται για θαλάσσια σπορ και υποβρύχιο ψάρεμα.
Ξαναγυρίζουμε στο Γεφυράκι, μετά το γήπεδο του Προγυμναστηρίου, στο δρόμο που έρχεται από το λιμάνι και συνεχίζουμε λοξώς αριστερά στο Συνοικισμό που πρωτοκατοικήθηκε από πρόσφυγες της Μ. Ασίας.
Μετά το Συνοικισμό και ακολουθώντας τον ελικοειδή δρόμο ανάμεσα σε μεγάλα πεύκα, φτάνουμε στο Εκκλησάκι της Εσθήτας της Παναγίας που Βρίσκεται ανάμεσα σε μια καταπράσινη χαράδρα με πλατάνια και τρεχούμενα νερά. Είναι μια από τις ωραιότερες τοποθεσίες του Πόρου, στην οποία γίνονται πολλοί γάμοι και βαπτίσεις και γιορτάζει στις 2 Ιουλίου.
Συνεχίζοντας τη διαδρομή συναντάμε το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και λίγο πιο κάτω ο δρόμος διακλαδίζεται, αριστερά προς τη Φούσσα και τον όρμο της Βαγιωνιάς, ενώ δεξιά μας οδηγεί στα Παλάτια, στα οποία βρίσκεται ο Ναός του Ποσειδώνα.
Η Βαγιωνιά είναι μια οργανωμένη ήσυχη παραλία με άμμο και βότσαλο στα βορειoανατολικά του νησιού, προσφέρεται για ήρεμες διακοπές και κάθε είδους ψάρεμα, ειδικά για υποβρύχιο. Η παραλία βρίσκεται στον όρμο της Βαγιωνιάς, που βλέπει στο ανοιχτό πέλαγος, είναι απέναντι από την Αίγινα και τον Πειραιά και διαθέτει ξαπλώστρες, ομπρέλες και ένα cafe snack bar. Στη Βαγιωνιά υπάρχει η βυθισμένη πολιτεία και στο βυθό διακρίνονται ακόμη πλακόστρωτοι δρόμοι και θεμέλια από αρχαίες κατοικίες.
Ο Ναός του Ποσειδώνα ήταν ένα φημισμένο ιερό άσυλο που δεχόταν υπό την περιφρούρησή του τους καταδιωγμένους. Ο ρήτορας Δημοσθένης ήταν ο διασημότερος άνθρωπος που είχε ζητήσει άσυλο εδώ, φεύγοντας από την Αθήνα, την οποία είχαν καταλάβει οι Μακεδόνες. Εδώ ήπιε δηλητήριο και θάφτηκε μέσα στο χώρο του Ιερού. Το Ιερό του Ποσειδώνα στον Πόρο είναι από τα σημαντικότερα μνημεία της αρχαιότητας, με μεγάλη σημασία για τον Πόρο σήμερα.
Μετά το Ναό του Ποσειδώνα η διαδρομή συνεχίζεται, ο δρόμος κατεβαίνει προς τη θάλασσα και διασταυρώνεται με τον παραλιακό δρόμο που πηγαίνει προς το Μοναστήρι.
Στη διασταύρωση αριστερά οδηγούμαστε στο Μοναστήρι και δεξιά περνάμε από το Ασκέλι, φτάνουμε στο Κανάλι και στη Διώρυγα που ενώνει την Καλαυρία με τη Σφαιρία.