CINE "DIANA"      ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ      ΔΙΑΜΟΝΗ     ΦΑΓΗΤΟ     ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ      ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ     ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ      ΑΡΧΗ      Ελληνικά Αγγλικά  
   ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΤΕ ΣΤΟΝ ΠΟΡΟ   |   ΑΠΟ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΤΟΝ ΠΟΡΟ   |   ΠΩΣ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ ΣΤΟΝ ΠΟΡΟ
Οι Ακτές του Πόρου
 Οι ακτές του νησιού

Η Μεσημβρινοδυτική παραλία του Πόρου έχει μήκος 1.020 μέτρα και είναι ομαλή. Αρχίζει από το Σταυρό και φτάνει στη Δυτική προβλήτα του νέου λιμανιού του Πόρου.

Η Βορειοδυτική παραλία έχει μήκος 880 μέτρα και αρχίζει από τη Δυτική προβλήτα του νέου λιμανιού και φτάνει μέχρι τη διώρυγα του Προγυμναστηρίου.

Στις δύο παραπάνω παραλίες, δηλαδή στη Μεσημβρινοδυτική και στη Βορειοδυτική παραλία είναι κτισμένη αμφιθεατρικά επάνω στο λόφο της Σφαιρίας, η πόλη του Πόρου.

Οι ακτές της Καλαυρίας έχουν συνολικό μήκος 39.825 μέτρα. Γενικά είναι κάπως απόκρημνες και βραχώδεις, ενώ στα δυτικά είναι πιο ομαλές. Οι ακτές σχηματίζουν πολλά ακρωτήρια, όρμους και μικρούς και μεγάλους κόλπους.

Από το γεφυράκι του Προγυμναστηρίου μέχρι το ακρωτήριο "Μπουντούρη" (Κολώνες), η ακτή είναι ομαλή, γραφική και σχεδόν ευθεία.

Από το ακρωτήριο "Κολώνες" μέχρι το ακρωτήριο "Νέδα" η ακτή είναι ομαλή, γραφική και τα πεύκα φτάνουν χαμηλά μέχρι στην θάλασσα. 

Από το ακρωτήριο "Νέδα" μέχρι το ακρωτήριο "Ντάνα" η απόσταση της ακτής είναι 1900 μέτρα και ανάμεσα στους δύο κάβους σχηματίζεται ο όρμος "Τερολιμάνι", που στην είσοδο του βρίσκεται μια βραχονησίδα η "Πέτρα". Στην άκρη του ακρωτηρίου "Ντάνα" βρίσκεται ο Φάρος του Πόρου που δείχνει την είσοδο για το λιμάνι του Πόρου.

Οι ακτές αυτές της Καλαυρίας καθώς και οι Δυτικές και Βορειοδυτικές ακτές της Σφαιρίας μαζί με τις απέναντι ακτές της Πελοποννήσου σχηματίζουν τον κόλπο του Πόρου, ένα από τα γραφικότερα ασφαλέστερα και μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Χώρας.

Μικρός Νεώριος Μεγάλος Νεώριος Λιμανάκι Αγάπης Δασκαλιό Ρώσικος Ναύσταθμος

Μετά το ακρωτήριο "Ντάνα" οι ακτές της Καλαυρίας είναι απότομες και φτάνουν μέχρι τον όρμο "Βαριανής "(Πυρκαλή), όπου στον μυχό του υπάρχει μια μικρή αμμώδης παραλία 200 περίπου μέτρων.

Από τον όρμο της Βαριανής οι ακτές συνεχίζουν να είναι απότομες, παίρνουν βόρεια κατεύθυνση και φτάνουν στο ακρωτήριο "Αχέδο" (Μπίστι). Το ακρωτήριο "Μπίστι" είναι το βορειότερο σημείο του νησιού.

Σε απόσταση 1,5 ν. μιλίου από το ακρωτήριο "Μπίστι" βρίσκεται το ξερονήσι "Πλατειά", πλούσιος ψαρότοπος και σε απόσταση 3,3 ν. μιλίων βρίσκεται το ξερονήσι "Πετροκάραβο".

Οι ανατολικές ακτές του ακρωτηρίου "Μπίστι" είναι μάλλον ομαλές και κόβονται σε ακρωτήρια και μικρούς όρμους. Είναι τα γνωστά "Λιμανάκια", καταφύγια των ψαράδων στην φουρτουνιασμένη θάλασσα.

Στην είσοδο του όρμου, που είναι ο πρώτος, ο μεγαλύτερος και ο ασφαλέστερος πριν το "Μπίστι", υπάρχει ένα μικρό ξερονήσι που τον προστατεύει από τους βόρειους ανέμους και ονομάζεται και αυτό το ξερονήσι "Μπίστι".

Ο Φάρος της "Ντάνας" Όρμος "Μπίστι" Όρμος "Βαγιωνιά" Μοναστήρι Ασκέλι

Στη συνέχεια οι ακτές γίνονται απότομες και στα ανατολικά καταλήγουν στον όρμο της "Μπαρμπαριάς" (Βαγιωνάς), όπου τελειώνει και η χερσόνησος "Μπίστι". Οι ακτές από το ακρωτήριο "Μπίστι" μέχρι τον όρμο της "Βαγιωνάς" έχουν συνολικό μήκος 8075 μέτρα. Ο όρμος της "Βαγιωνάς" είναι ένας μικρός όρμος, εκτεθειμένος μόνο στους Βόρειο και Βορειοανατολικούς ανέμους.

Εδώ τα παλιά χρόνια ήταν ορμητήριο των Μπαρμπερίνων πειρατών και γι αυτό ονομάστηκε ο όρμος "Μπαρμπαριά". Η παραλία έχει μήκος 500 μέτρα και ο βυθός της θάλασσας αμμώδης και καθαρός. Η περιοχή είναι κατάλληλη για κολύμπι.

Στη βόρεια πλευρά του όρμου φαίνονται ακόμη ευκρινώς ερείπια αρχαίας πολιτείας που είναι βυθισμένη, άγνωστο από πότε. Στη Βαγιωνιά ήταν το αρχαίο λιμάνι των Καλαυρίων. Στο λιμάνι αυτό ήρθε ο στόλος των Μακεδόνων με αρχηγό τον Αντίπατρο για να συλλάβει τον Δημοσθένη που είχε καταφύγει στο Ναό του Ποσειδώνος.

Από την "Βαγιωνά" οι ακτές συνεχίζουν ανατολικά και γίνονται απότομες καταλήγοντας στο ακρωτήριο "Καλαύρι", γνωστό ως "Μόδι". Σε απόσταση 1400 περίπου μέτρων από την ακτή βρίσκονται δύο βραχονησίδες, εκ των οποίων η μεγαλύτερη λέγεται και αυτή "Μόδι".

Οι ακτές από τον όρμο της Βαγιωνάς μέχρι το ακρωτήριο "Καλαύρι" έχουν μήκος 9.300 μέτρα και στη μέση περίπου της απόστασης σχηματίζονται τρεις μικροί όρμοι. Στη περιοχή "Σκάρπιζα" βρίσκεται ο μεγαλύτερος που λέγεται "Μακρύ Αυλάκι".

Από το ακρωτήριο "Καλαύρι" η ακτή γίνεται μάλλον απότομη και απόκρημνη και ακολουθεί Νότιο και Νοτιοδυτική κατεύθυνση με αρκετούς ελιγμούς και φτάνει μέχρι τον όρμο του Μοναστηρίου. Ο όρμος αυτός έχει μια πολύ ωραία και καθαρή παραλία. Είναι μια από τις λίγες τουριστικές παραλίες του νησιού, όπου πολλοί Έλληνες και ξένοι τουρίστες προτιμούν τους καλοκαιρινούς μήνες να κάνουν εκεί το μπάνιο τους. Σε απόσταση 500 μέτρων από την ακτή βρίσκεται κτισμένη η περίφημη Μονή της Ζωοδόχου Πηγής.

Από τον όρμο του Μοναστηρίου η ακτή γίνεται λιγότερο απότομη, ακολουθεί Δυτική κατεύθυνση και φτάνει μέχρι την μαγευτική παραλία του Ασκελιού. Το Ασκέλι είναι η πιο ωραία και τουριστική περιοχή του Πόρου. Έχει εξελιχθεί σε ένα μοναδικής ομορφιάς θέρετρο, στο οποίο έχουν κτιστεί πολλές βίλες, πανσιόν και ξενοδοχεία.

Στη συνέχεια η ακτή ακολουθεί πάλι Δυτική κατεύθυνση και αφού παρουσιάσει μία κάπως απότομη στροφή στην θέση της παλαιάς Ηλεκτρικής, φτάνει στη παραλία Κανάλι, δίπλα στο γεφυράκι του Προγυμναστηρίου.

Το μήκος της ακτογραμμής από το ακρωτήριο "Καλαύρι" μέχρι το Γεφυράκι του Προγυμναστηρίου είναι 6200 μέτρα.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΟΡΟ
ΓΑΜΟΙ-ΒΑΠΤΙΣΕΙΣ

ΑΝΕΦΟΔΙΑΣΜΟΣ ΣΚΑΦΩΝ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ή ΒΕΝΖΙΝΗ

& ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ ΠΛΟΙΩΝ

ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΣΤΟΝ ΠΟΡΟΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΠΛΟΙΩΝ

 
 
 
 
 
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
ΣΟΥΪΤΕΣ & SPA
 
Που θα μείνετε >>
 
ΔΩΜΑΤΙΑ - STUDIOS
ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ
 
Που θα μείνετε >>
 
ΓΕΥΣΗ
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ-ΤΑΒΕΡΝΕΣ
ΨΗΤΟΠΩΛΕΙΑ-ΜΕΖΕΔΟΠΩΛΕΙΑ
ΠΙΤΣΑΡΙΕΣ-ΙΤΑΛΙΚΑ
Που θα φάτε >>
 
ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
COCKTAIL BARS
CAFE-SNACK
BEACH BARS
Πως θα διασκεδάσετε >>

     
             
     
             
             
ΑΝΕΦΟΔΙΑΣΜΟΣ ΣΚΑΦΩΝ
Ανεφοδιασμός βενζίνης-πετρέλαιο 
Τρόφιμα, κάβα ποτών, παγος
 
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ
Βρείτε που θα μείνετε
Οργανώστε τις εκδρομές σας
 
ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ & SPA 
Θερμαινόμενη πισίνα όζον, Hamam Γυμναστήριο, Υδρομασάζ,  Sauna
 
ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΣΚΑΦΩΝ-ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΕΣ
Ταξιδέψτε στον Αργοσαρωνικό
με σκάφος ή με κρουαζιερόπλοιο
             
ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Ενοικιάζονται αυτοκίνητα
στο νησί του Πόρου
 
ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΜΟΤΟΠΟΔΗΛΑΤΩΝ
Ενοικιάζονται μοτοποδήλατα,
"γουρούνες" & ποδήλατα
 
ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Super market, mini market, κάβες
Κρεαταγορά και ιχθυοπωλεία
 
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ-ΤΥΠΟΣ
Εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία,
μόνιμη έκθεση βιβλίου
             
 
 
ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ-ΠΩΛΗΣΕΙΣ
Κατοικίες, Επιχειρήσεις
Οικόπεδα, Κτήματα
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ
Αφίξεις
Αναχωρήσεις
ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Αφίξεις
Αναχωρήσεις
ΟΣΕ, ΚΤΕΛ
Αφίξεις
Αναχωρήσεις
ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ
Τηλεφωνικός Κατάλογος
Χρυσός Οδηγός
ΧΡΗΣΙΜΑ LINKS
ΚΕΠ  -  ΟΑΕΔ
ΑΣΕΠ  -  ΕΟΤ
     
EmpNeusis Web Design and Hosting Services
Τηλ.:      210 5699786 / Κινητό: 6942523338
E-mail : webdesigner@empneusis.gr