CINE "DIANA"      ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ      ΔΙΑΜΟΝΗ     ΦΑΓΗΤΟ     ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ      ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ     ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ      ΑΡΧΗ      Ελληνικά Αγγλικά  
   ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΤΕ ΣΤΟΝ ΠΟΡΟ   |   ΑΠΟ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΤΟΝ ΠΟΡΟ   |   ΠΩΣ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ ΣΤΟΝ ΠΟΡΟ
Χριστούγεννα
 


Photo: Σάββα Μαρώτου

(Τα ήθη και τα έθιμα, των Χριστουγέννων όπως εμφανίζονται από το συγγραφέα Γιάννη Πουλάκη στο βιβλίο του για τον Πόρο)

Στον παλιό Πόρο «το δωδεκαήμερο των καλών γιορτών», όπως τις έλεγαν τότε, δηλαδή από την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι την άλλη μέρα των Φώτων, με την Πρωτοχρονιά να είναι στη μέση, έδινε στην κλειστή κοινωνία του νησιού έναν ιδιαίτερο τόνο, μια ξεχωριστή ομορφιά, μια ιδιαίτερη ζεστασιά. Όλοι εκείνες τις μέρες ένοιωθαν και ζούσαν
κάτι το διαφορετικό.
Τότε καταλάβαιναν και ζούσαν καλύτερα τις άγιες αυτές ημέρες από σήμερα.

Χριστούγεννα στον Πόρο

Τις παραμονές των Χριστουγέννων, οι παλιές Ποριώτισσες πιτσίλιζαν με ασβέστη τα σπίτια και τους τοίχους των αυλών τους και φρόντιζαν να είναι όλα καθαρά.

Οι γυναίκες στον Πόρο την περίοδο των Χριστουγέννων ετοίμαζαν κι έφτιαχναν μόνες τους ιδιαίτερα φαγητά και γλυκά, όπως τη γαλοπούλα, γεμιστή πολλές φορές με κουκουνάρια, το χριστόψωμο, τα μελομακάρονα, τους κουραμπιέδες και άλλα εδέσματα που συμπλήρωναν το πατροπαράδοτο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Συγκεκριμένα έφτιαχναν με περίσσια φροντίδα κουραμπιέδες και μελομακάρονα. Τα ‘βαζαν σε μεγάλες λαμαρίνες, τα ‘ψηναν στους δικούς τους φούρνους και μοσχοβολούσε ο τόπος όπου κι αν περνούσε κανείς. Βλέπεις, τα χρόνια εκείνα το κάθε σπίτι είχε και το δικό του φούρνο στη Μπρίνια, αλλά και στις άλλες γειτονιές του νησιού. Αν σε κάποιο σπίτι δεν υπήρχε φούρνος, τότε η νοικοκυρά έψηνε τα πατροπαράδοτα γλυκά στο φούρνο της γειτόνισσας.

Οι Ποριώτισσες έφτιαχναν με περίσσια φροντίδα κουραμπιέδες και μελομακάρονα.

Η νοικοκυρά με ειδική μαγιά και με ιδιαίτερη ευλάβεια ζύμωνε τις χριστουγεννιάτικες κουλούρες. Η ετοιμασία τους ήταν ολόκληρη ιεροτελεστία. Χρησιμοποιούσαν ακριβά υλικά, ψιλοκοσκινισμένο αλεύρι, ροδόνερο, καρύδια και μύγδαλα, σουσάμι, κανέλα και γαρίφαλα.

Αφού έπλαθαν το ζυμάρι, έπαιρναν ένα κομμάτι ζύμη και με τη μισή έφτιαχναν μια κουλούρα, ενώ με την υπόλοιπη έφτιαχναν ένα σταυρό με λουρίδες και τον τοποθετούσαν πάνω στο ψωμί. Στο κέντρο έβαζαν ένα άσπαστο καρύδι, ενώ στα τέσσερα άκρα του Σταυρού έβαζαν μύγδαλα. Στην υπόλοιπη επιφάνεια σχεδίαζαν διακοσμητικά σχήματα, σκαλιστά με το μαχαίρι ή με το πιρούνι, όπως λουλούδια, φύλλα, καρπούς, πουλάκια και τέλος άλειβαν όλο το ψωμί με μια κρέμα από χτυπημένα αβγά και λάδι και το πασπάλιζαν με σουσάμι.

Το πρώτο, το καλύτερο και με τα πιο πολλά κεντίδια, ήταν το «ψωμί του Χριστού», το Χριστόψωμο, για να τους φυλάει και να τους βλογάει o Χριστός.

Photo: Porosnews

Πάντα θυμόντουσαν και τα βαφτιστήρια τους κι έφτιαχναν γι’ αυτά ειδικά μικρά ψωμάκια, που είχαν το μέγεθος μισής περίπου κουλούρας που τα ‘λεγαν «κοτσόνες». Μπορεί χριστουγεννιάτικο δώρο να μην ήταν σε θέση να πάρει η νουνά στους «φιλιότσους της», όπως έλεγαν τα βαφτιστήρια, όμως η «κοτσόνα» ήταν απαραίτητη. Διαφορετικά θα την κατηγορούσε η γειτονιά, θα την έβαζαν στο στόμα τους οι γειτόνισσες και τότε ούτε ψύλλος στον κόρφο της. «Μια κοτσόνα στη φιλιότσα της δεν αξιώθηκε να δώσει η αχαΐρευτη».

Σε μερικά σπίτια που είχαν πιο οικονομική άνεση, στόλιζαν το σαλόνι και μ’ ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο, μεγάλη βένια συνήθως, που έκοβαν από τα βουνά του νησιού. Οι βαρκάρηδες είχαν τη συνήθεια να στολίζουν, τις βάρκες και τα καΐκια τους με φανάρια, που έδιναν μια γιορταστική και φαντασμαγορική συνάμα ατμόσφαιρα. Γι'αυτό και σήμερα διατηρείται το έθιμο να στολίζουν με καραβάκια τη παραλία.

Την παραμονή των Χριστουγέννων στον παλιό Πόρο, ένα βουερό τσούρμο πιτσιρικάδων, κρατώντας μερικοί στα χέρια τους τρίγωνα κι άλλοι τίποτα (ακόμα πιο παλιά καταβρεχτήρια αντί για τρίγωνα), γύριζαν στις γειτονιές κι από σπίτι σε σπίτι, με τις ψιλές χαρούμενες φωνές τους έλεγαν τα καθιερωμένα χριστουγεννιάτικα κάλαντα που είχαν επικρατήσει στις δεκαετίες του 50 και του 60 στον Πόρο.

«Καλήν ημέραν άρχοντες αν είναι ορισμός σας, Χριστού τη Θεία γέννηση, να πω στ’ αρχοντικό σας. Χριστός γεννάται σήμερον, εν Βηθλεέμ τη πόλει, οι ουρανοί αγάλλονται, χαίρει η φύσις όλη. Εν τω σπηλαίω τίκτεται, εν φάτνη των αλόγων, ο βασιλεύς των ουρανών, και ποιητής των όλων. Πλήθος αγγέλων ψάλλουσι, το Δόξα εν υψίστοις, και τούτο άξιον εστί, η των ποιμένων πίστις. Εκ της Περσίας έρχονται, τρεις μάγοι με τα δώρα, άστρο λαμπρό τους οδηγεί, χωρίς να λείψει ώρα. …………..Και εις έτη πολλά».

 

Οι τρεχάλες των παιδιών στις γειτονιές χαλούσαν τον κόσμο και έδιναν χαρμόσυνο τόνο στις γιορτινές εκείνες μέρες.

Μελωδίες γιορτινές με τα κάλαντα, αρώματα από τις κουζίνες των νοικοκυριών και τους φούρνους που κάπνιζαν τις ημέρες εκείνες, ψήνοντας σε λαμαρίνες κουραμπιέδες και μελομακάρονα.

Τα τυχερά παιχνίδια και κορόνα-γράμματα, στη Ρουκουτίμα, στο «Χάλασμα» και την Πούντα, καθώς και παιδικές μυθοπλασίες με καλικάντζαρους, έδιναν αυτές τις ημέρες το δικό τους ξεχωριστό χρώμα σε όλες τις γειτονιές του Πόρου, αλλά και ακόμα στο Γαλατά, στα γύρω χωριά, αλλά και στα μεμονωμένα αγροτόσπιτα.

Όλα τα σπίτια άνοιγαν τις πόρτες τους ν’ ακουστούν από τα παιδιά τα κάλαντα, γιατί τότε επικρατούσε το έθιμο και πίστευαν πως αυτό θα έφερνε τύχη στο σπίτι και μακροημέρευση στους νοικοκύρηδες. Γι’ αυτό και στο πιο φτωχό σπιτικό φρόντιζε πάντα η νοικοκυρά να δίνει στους μικρούς μουσαφίρηδες ένα μελομακάρονο, καθώς κι ένα φράγκο ή δίφραγκο ή καμιά φορά ακόμα, όταν τα παιδιά ήταν από συγγενικό σόι ανέβαζαν το ποσό στο τάλιρο.

Στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, το Χριστόψωμο ήταν βλογημένο ψωμί. Το έπαιρνε ο νοικοκύρης, το σταύρωνε με το μαχαίρι τρεις φορές, το έκοβε, ευχόμενος «Χρόνια πολλά και του χρόνου» και το μοίραζε σ’ όλη την οικογένεια, καθώς και σ’ όσους βρίσκονταν στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι και αντάλλασαν όλοι πολλές ευχές. Κατόπιν στρώνονταν και ρίχνονταν όλοι στα φαγιά, έπιναν μπόλικο κρασάκι, χαιρόταν η κοιλιά μετά την τόση νηστεία, αναζωογονιόταν η καρδιά και δόξαζαν όλοι τη γέννηση του Θεανθρώπου.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΟΡΟ
ΓΑΜΟΙ-ΒΑΠΤΙΣΕΙΣ

ΑΝΕΦΟΔΙΑΣΜΟΣ ΣΚΑΦΩΝ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ή ΒΕΝΖΙΝΗ

& ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ ΠΛΟΙΩΝ

ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΣΤΟΝ ΠΟΡΟΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΠΛΟΙΩΝ

 
 
 
 
 
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
ΣΟΥΪΤΕΣ & SPA
 
Που θα μείνετε >>
 
ΔΩΜΑΤΙΑ - STUDIOS
ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ
 
Που θα μείνετε >>
 
ΓΕΥΣΗ
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ-ΤΑΒΕΡΝΕΣ
ΨΗΤΟΠΩΛΕΙΑ-ΜΕΖΕΔΟΠΩΛΕΙΑ
ΠΙΤΣΑΡΙΕΣ-ΙΤΑΛΙΚΑ
Που θα φάτε >>
 
ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
COCKTAIL BARS
CAFE-SNACK
BEACH BARS
Πως θα διασκεδάσετε >>

     
             
     
             
             
ΑΝΕΦΟΔΙΑΣΜΟΣ ΣΚΑΦΩΝ
Ανεφοδιασμός βενζίνης-πετρέλαιο 
Τρόφιμα, κάβα ποτών, παγος
 
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ
Βρείτε που θα μείνετε
Οργανώστε τις εκδρομές σας
 
ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ & SPA 
Θερμαινόμενη πισίνα όζον, Hamam Γυμναστήριο, Υδρομασάζ,  Sauna
 
ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΣΚΑΦΩΝ-ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΕΣ
Ταξιδέψτε στον Αργοσαρωνικό
με σκάφος ή με κρουαζιερόπλοιο
             
ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Ενοικιάζονται αυτοκίνητα
στο νησί του Πόρου
 
ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΜΟΤΟΠΟΔΗΛΑΤΩΝ
Ενοικιάζονται μοτοποδήλατα,
"γουρούνες" & ποδήλατα
 
ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Super market, mini market, κάβες
Κρεαταγορά και ιχθυοπωλεία
 
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ-ΤΥΠΟΣ
Εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία,
μόνιμη έκθεση βιβλίου
             
 
 
ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ-ΠΩΛΗΣΕΙΣ
Κατοικίες, Επιχειρήσεις
Οικόπεδα, Κτήματα
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ
Αφίξεις
Αναχωρήσεις
ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Αφίξεις
Αναχωρήσεις
ΟΣΕ, ΚΤΕΛ
Αφίξεις
Αναχωρήσεις
ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ
Τηλεφωνικός Κατάλογος
Χρυσός Οδηγός
ΧΡΗΣΙΜΑ LINKS
ΚΕΠ  -  ΟΑΕΔ
ΑΣΕΠ  -  ΕΟΤ
     
EmpNeusis Web Design and Hosting Services
Τηλ.:      210 5699786 / Κινητό: 6942523338
E-mail : webdesigner@empneusis.gr